Skovlund Historier

Skovlund Historier

Skovlund Sognearkiv

Lokalhistorie fra Skovlund og omegn.

Møllebrand

LokalhistorierPosted by Niels Thursday, February 22 2007 12:37:24

Møllebrand i Skovlund

Blog Image

Midtjysk grynmølle i Skovlund nedbrændt i nat

Brandårsagen menes at være for varm maskine. Mange kostbare møllerimaskiner ødelagt.

Midtjysk grynmølle i Skovlund er lagt i aske efter en voldsom brand, hvorved mange kostbare møllerimaskiner blev totalt ødelagte.

Årsagen til branden er ikke helt klarlagt, men man antager, at det stammer fra en møllerimaskine som er blevet for varm.

Ilden opdagedes kl. ca. 0.30 af mejeribestyrer Henning Poulsen, hvis bolig vender ud mod møllen. Den midterste del af møllen var da indvendig et stort ildhav og med rivende hast forplantede ilden sig i det tørre træværk, så det store kompleks i løbet af få minutter var omspændt af flammer.

Hr. Poulsen fik hurtigt ejeren af møllen, Niels Stjernholm samt naboerne vækket, men allerede da stod det klart, at møllebygningen ikke var til at redde. Man koncentrerede sig derfor om at redde Stjernholms beboelsesejendom.

Falck fra Grindsted kom hurtigt, men da Falck ankom var beboelsesejendommen reddet, takket være en enestående indsats af de lokale brandsvende under dygtig ledelse af brandfogeden, smedemester Agner Nielsen.

Under slukningsarbejdet jog skomagermester Tarp Madsen hovedet igennem en glasrude og fik derved en flænge på den ene kind. Han måtte under behandling hos læge Steffensen, Ansager.

Det var heldigt, at vinden ikke var i sydvest eller vest, idet to ejendomme herved var blevet stærkt truet, nemlig fhv. N.H.Escherichs ejendom samt installatør Carl Andersens ejendom, som begge er beliggende tæt på mølleriet.

UGEBLADET FOR ANSAGER OG OMEGN

Fredag den 15. december 1950

  • Comments(0)//historier.skovlundsognearkiv.dk/#post1